Wie behartigt jouw belangen als je dat zelf niet meer kunt?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om in een levenstestament zaken vast te leggen voor het geval ze niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Het grote voordeel van het opstellen van een levenstestament is dat je niet alleen zelf bepaalt wie jouw belangen mag behartigen, maar ook onder welke voorwaarden. Een aantal zaken kan je in een zelf opgesteld document vastleggen, maar zo gauw het financiële zaken betreft, volstaat eigenlijk alleen een notariële volmacht. Als je wilsonbekwaam wordt en je hebt niet vooraf jouw zaken geregeld in een levenstestament, dan biedt de wet zelf een regeling via bewindvoering, mentorschap of zelfs curatele. Wat zijn de verschillen tussen deze regelingen?

Bewindvoering
De bewindvoerder behartigt jouw financiële belangen als je daar door jouw lichamelijke of geestelijke toestand niet meer toe in staat bent. Dit betekent dat de bewindvoerder ook beslissingen neemt over jouw vermogen. In een boedelbeschrijving wordt vastgelegd welke van jouw bezittingen onder het bewind vallen. De bewindvoerder staat onder toezicht van de rechter en hij of zij moet bovendien voor heel veel zaken vooraf toestemming vragen aan de rechter.

Mentorschap
Wanneer iemand benoemd is tot jouw mentor, dan behartigt deze persoon jouw persoonlijke belangen die niet over financiële zaken gaan. Je moet hierbij denken aan jouw verzorging, verpleging, begeleiding of beslissingen rond medisch handelen.

Curatele
De regeling van curatele is er voor mensen die zowel hun financiële als hun persoonlijke belangen helemaal niet meer zelf kunnen behartigen. Wanneer je onder curatele wordt gesteld, verlies je jouw handelingsbekwaamheid. Je mag dan niet meer zelfstandig rechtshandelingen verrichten. De curator behartigt in dat geval zowel jouw financiële als jouw persoonlijke zaken.

Let op
Curatele wordt alleen uitgesproken als de rechter van mening is dat de lichtere beschermingsvormen (bewind, mentorschap of een combinatie van deze twee) niet voldoende bescherming bieden.

Terug naar overzicht