Testament onbekend

Een testament is van groot belang om te weten wie de erfgenamen zijn en wat de laatste wil is van de overledene. Maar het is niet altijd bekend of de overledene een testa- ment heeft laten opmaken. Wilt u (of uw notaris) weten of de overledene een testament heeft opgemaakt en waar dat is, dan kon u dat tot voor kort alleen schriftelijk navra- gen bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Onlangs is het echter in de meeste gevallen ook mogelijk geworden om dit kosteloos digitaal na te vragen bij het CTR. Dit is vaak een stuk sneller en eenvoudiger dan een schriftelijke CTR-aanvraag. Let op: alleen in Nederland opgemaakte testamenten staan in het CTR-register. Over de inhoud van het testament is bij het CTR niets bekend.

U kunt het nieuwe CTR-webportaal bereiken via notaris.nl. U vult hier enkele gegevens over de overledene in. Het systeem zoekt daar vervolgens een testament bij. Is er een match, dan krijgt u de gegevens van de notaris die het testament heeft opgemaakt en van de huidige notaris. Is er geen match, dan wil dat niet zeggen dat er geen testament is. In dat geval kunt u alsnog een schriftelijke aanvraag doen bij het CTR of contact opnemen met een notaris. In bepaalde gevallen kunt u alleen een schriftelijke aanvraag doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die vóór 1976 zijn overleden, of personen die niet in Nederland wonen of in het buitenland zijn overleden.

Let op!
Wilt u zelf weten of u ooit een testament hebt laten opmaken? Dit kunt u niet via een digitale of schriftelijke CTR-aanvraag achterhalen. Hiervoor kunt u naar een notaris bij u in de buurt of langsgaan bij het CTR in Den Haag.

Terug naar overzicht